47e Yngling-evenement

Na 1 jaar te hebben overgeslagen, zijn we weer van de partij.


Op zaterdagmorgen plenst het enorm en is er geen wind. Collega’s appen al “Gaat het wel door? Het regent keihard?”. Zij hebben de zeilsport (nog) niet helemaal begrepen. Gelukkig komt het goed met de wind.
Op zaterdag vaar ik samen met Patrick omdat Peter moet werken tot 15:00 uur.
De eerste wedstrijd zijn we goed gestart, maar merken we al snel dat de andere boten ons links en rechts voorbij gaan. We kijken elkaar aan en zeggen: “Dat kan niet!”. Deze eerste wedstrijd finishen wij als 8e; kortom wij zijn niet tevreden. Peter wordt gebeld en op advies van hem zetten we de verstagingen losser (lees: heel los). Vanaf dat moment doen we weer mee. De 2e en 3e wedstrijd finishen we als 1e!
Vlak voor de 4e wedstrijd zien we Peter aankomen en hij wordt een paar seconden voor het startsein door John Lieshout bij ons afgezet. Alles wordt nogmaals gecontroleerd en versteld en daar gaan we voor de 4e wedstrijd (2e plek).
Na 4 wedstrijden staan wij 2e. Morgen wordt een spannende dag.

Op zondag is de 1e start om 10:30 uur. Tijdens de eerste wedstrijd horen we een hele hoop herrie aan de waterkant bij Oolderhuuske. Hier staan onze dochter Nicky en haar vriendinnetjes Lotte, Dana en Jonna met een spandoek met de tekst “Jullie gaan winnen”. Maar zo makkelijk is dat niet. Het is steeds stuivertje wisselen met de BEL 12 van Johan Vanhaverbeke en Tom Smeets en de NED 369 van Marco Prins en Edwin Kooyman.
Tot het laatste moment blijft het spannend. Als we naar de haven varen, weten we het zeker: wij hebben het Yngling-evenement gewonnen! Op het terras blijkt dat we tijdens de 2e wedstrijd te vroeg zijn gestart, waardoor we een “OCS” hebben gevaren. Balen! Nu wordt het echt spannend of wij 1e zijn geworden. Met 5 punten verschil zijn we dan toch de winnaar van het 47e Yngling-evenement, mede dankzij onze super supporters.

Renate Dirks
NED 72