Combi

Zuid

Ralf actief bij Jeugdzeilen en Combi-Zuid wedstrijden

Hallo ik ben Ralf Helbig (13 jaar) en zeil in een Optimist bij de Jeugd van Maas en Roer. Sinds een aantal jaren zeil ik ook wedstrijden buiten de vereniging in een Optimist, en dit jaar ook in de Klasse-A.

3,5 jaar geleden ben ik per toeval terecht gekomen bij de jeugdzeiltraining van Maas en Roer. Een jaar later zijn we met een groepje jeugdzeilers extra gaan trainen voor wedstrijden. Deze groep heeft zich “Maasracers” genoemd. Door Jan Raaijmakers en later door John Thomassen heb ik veel “extra” zeil- en wedstrijdervaring gekregen. Dus naast het jeugdzeilen ben ik ook actiever wedstrijden gaan zeilen omdat ik het erg leuk en uitdagend vind. En zo ook extra kan zeilen, tevens leer ik zo andere jeugdzeilers  kennen uit andere verenigingen.

Wat ik ook erg leuk vond is dat we dit jaar met de Ynglingwedstrijden mee konden doen, en zo met een team in een boot moesten samenwerken. Ik heb hier weer veel van geleerd en zou dit zeker vaker willen doen. Ik heb er zelfs een aanmoedigingsprijs voor gekregen van Jachtwerf Peulen die de Ynglingwedstrijd georganiseerd heeft. Ik vond het een eer om in de Yngling van Geert Tummers te mogen zeilen.

 

Wedstrijden tussen verschillen zeilverenigingen wordt georganiseerd door Combi-Zuid.

Het deelnemen bij Combi-Zuid is eigenlijk eenvoudig, iedereen kan meedoen als je al een beetje kunt zeilen, je zeilt dan in Klasse C. Als je beter wordt ga je naar B en als hoogste in Klasse A.

Dit jaar heb ik voor het eerst in Klasse A gevaren. De groep is wat klein, dus ik hoop dat er nog meer jeugd met Combi mee gaat doen. Als je veel wedstrijden vaart kom je ook hoger uit in de score. Dit jaar was het voor mij erg spannend, ik heb 1 wedstrijddag niet mee kunnen doen. Hierdoor moest ik extra mijn best doen om eerste te worden. Ik had uitgerekend dat wanneer ik de laatste wedstrijddag, tenminste 3 x 1-ste zou worden, dat ik alsnog bovenaan als 1-ste zou eindigen. Dit is me ook gelukt en ik was erg blij. Zeker omdat er deze keer ook een wisselbeker was die ik graag voor Maas en Roer wou winnen.

Van Maas en Roer waren ook Sterre Michiels en Pippa Geelen erg goed en fanatiek in Klasse B.

Wanneer de wedstrijden bij ons bij Maas en Roer gehouden worden, doet er uiteraard meer jeugd van Maas en Roer mee.

Er zijn altijd veel bekers te winnen, wat natuurlijk altijd leuk is.

Ik zou zeggen, probeer eens mee te gaan naar andere locaties, het is erg leuk en gezellig.

 

Wat is de Combi Zuid?

De Combi Zuid is een serie van 6 wedstrijddagen georganiseerd door 6 verenigingen in Brabant en Limburg. Plezier en sportiviteit staan voorop bij de Combi-wedstrijden, verder is het de ideale manier om kennis te maken met het wedstrijdzeilen en zich hierin verder te ontwikkelen. Via de Combi-wedstrijden leer je op verschillende vaarwaters en in grotere velden varen. Ook krijg je zo veel vriendjes en vriendinnetjes onder de zeilers uit andere plaatsen. Alle landelijke topwedstrijdzeilers zijn ook in de Combi’s begonnen en zij gebruikten deze wedstrijden vaak als training. Kortom: de Combi’s zijn leerzaam, sportief, spannend en vooral gezellig.

 

Wie kunnen deelnemen?

Er wordt gezeild in de Optimist (A/B/C/), Splash en een open klasse waarin vooral de O'pen BIC, Laser 4.7 en RS Feva om de eer strijden. De wedstrijden in de Optimist zijn toegankelijk voor deelnemers die 15 jaar of jonger zijn, de wedstrijden in de Splash voor deelnemers van 21 jaar of jonger. Iedereen met enige zeilervaring kan meedoen, want iedereen zeilt in zijn eigen klasse.

De beste zeilers mogen aan het einde van het seizoen de strijd aangaan met de winnaars van de andere combiregio's in de combifinale in Hoorn.

 

Dit jaar zijn we geweest op de onderstaande locaties. Op 18 juni, bij de Oosterplas, was er geen wind en we zouden dit inhalen op 27 augustus. Maar deze is ook niet doorgegaan omdat er wéér geen wind was.

 

Data en locaties 2017

7 mei bij Maas en Roer in Roermond

21 mei bij Berkendonk in Helmond

18 juni bij de Oosterplas in Den Bosch

9 juli bij de Pettelaer in Den Bosch

27 augustus inhaaldag Oosterplas in Den Bosch

3 september bij Maaskant in Lithoijen

24 september bij Trident in Wijk en Aalburg

 

Klik hier voor de Uitslag Combi Zuid 2017 Optimisten A


Klik hier voor de Uitslag Combi Zuid 2017 Optimisten B