Kajuitzeiljachten-wedstrijden 2021

Het was een nat en koud voorjaar en de boten lagen veel langer dan gewoonlijk in de winterberging. Half mei werd het weer beter en gestart met het onderhoud van de boten waarna deze snel te water gingen. Toch stonden er lang wat twijfelaars op de wal en bleven er een aantal boxen leeg.

Net als vorige jaren had M&R vroegtijdig een actieve zeilwedstrijdkalender voor 2021 gereed en hadden de leden de datums voor hun wedstrijden in de agenda’s genoteerd. Door de Coronaregels vervielen de Maibowlenregatta voor de kajuitzeiljachten, de Voorjaarswedstrijd en de Pinksterwedstrijden voor de open wedstrijden en de YOW 1 en 2 voor de Ynglingklasse. De versoepelingen begin juni maakte het mogelijk om op zaterdag 12 juni de Lentewedstrijd voor de kajuitzeiljachten te varen. De Thuishaven was nog niet geopend daardoor werd de inschrijving op de bank van de havenmeester onder het terras gehouden. In de weken voor 12 juni was het warm weer met zeer weinig wind. Het was spannend of we wel genoeg wind zouden hebben. Om op vrijdagavond 11 juni de baan vast te kunnen stellen werden de websites van Buienradar, Windfinder, Windy en Wxcharts.com geraadpleegd. Die gaven aan dat na een wegtrekkend frontje om 14:00 uur de wind zou ruimen naar het Noordwesten met 3-5 Bft. Helaas werd het ruimen wat later. In het rak van boei 5 naar de finish bij boei 7 hadden de H-Boten de spinnakerbomen paraat staan. Doordat de wind niet ging ruimen was het rak voor het grootste deel te scherp aan de wind. Nadat bij de hoeksteiger van WV-Hertha kon worden afgevallen gingen de spinakkers toch nog omhoog en finishten zij met enkele seconden verschil. Na afloop van de wedstrijd werd het resultaat bekend gemaakt op het gastvrije terras van onze buren, WV-Hertha. Met een wijds uitzicht over het wedstrijdwater van de Zuidplas werden de wedstrijd en de SW’s geëvalueerd.

Met 11 kajuitboten, 5 van Hertha en 6 van Maas en Roer, hebben we een mooie zeilmiddag gehad. De volgende wedstrijd was op 3 juli, de Zomerwedstrijd. Met 8 boten van M&R en 5 van WV-Hertha lagen deze met spanning op de startlijn te wachten op wind. Met een heel klein zuchtje wind werd er gestart maar na 45 minuten naar de eerste boei drijven werd de wedstrijd afgeblazen.
De Hertha Race op 28 augustus werd gevaren met 2-3 Bft uit N met 180. De 8 boten van M&R en de 5 van WV-Hertha zeilden de baan in 1 uur voor het snelste jacht en het langzaamste in 2 uur.
De laatste en vierde wedstrijd voor 2021 was de Bekerwedstrijd op 25 september bij 230 met een windvoorspelling van 2-4 Bft uit het ZW. Omdat er slechts 1 Bft stond werd de prognosebaan met 7 boeien ingekort naar 4 boeien. Met 8 boten van M&R en 4 van WV-Hertha werd door het zonnige weer doorgezeild waardoor de gezeilde tijden tussen de 2 en 3 uren werd. DNF voor 4 boten die opgaven. Op het terras van de Thuishaven vond de prijsuitreiking plaats.
De uitslagen van alle wedstrijden en de eindplaats staan op de website van M&R.

Na 25 jaar en 131 wedstrijden geef ik de organisatie van de kajuitzeiljachtenwedstrijden bij M&R en WV-Hertha voor 2022 door aan een nieuw actief team. Voor de continuering hebben 2 personen zich gemeld. Ik wens hun veel succes en een grote deelname van kajuitzeilboten uit beide verenigingen.

Als eerste wil ik Jürgen Bendix bedanken voor het starten, finishen en het door middel van het SW systeem uitrekenen van de resultaten en bedank ik ook allen die direct of indirect een bijdrage hebben geleverd aan de organisatie van de kajuitzeiljachtenwedstrijden.

Met vriendelijke zeilers groet
Hans van den Toren.