Verslag van het jaarlijkse zeilevenement ONK H-boot 2021 

(zie tekst onder de foto's)

Open Nederlandse H-boot kampioenschappen

Na een gedegen overleg en organisatie kon en mocht het ONK H-boot 2021 plaatsvinden binnen de Covid maatregelen bij Maas en Roer.

Prachtig!

Het kampement van caravans, campers en tenten groeide op donderdag al gestaag bij de loods. Ook werd een motorjacht en een houseboat als overnachtingsplaats gebruikt. De rest van de deelnemers arriveerde op vrijdag.

Wisselende windverwachting

De meteogegevens gaven aan dat er op de eerste dagen zoveel mogelijk races gevaren dienden te worden. De windkracht zou gaan afnemen en sterk in richting oscilleren en persisteren.

Op vrijdag was de windkracht redelijk constant uit N tot NO richting met 12 kts. Die dag werden drie races gevaren. De uitslagen waren sterk wisselend, met name in de bovenste helft van de scorelijst. Alles stond nog open qua eindresultaat.

Van racen naar chillen

Van de race-modus op het water werd overgegaan naar de chill modus op het terras van De Thuishaven. Er was genoeg bij te praten na een jaar zonder ONK. Het was dan ook zeer gezellig tijdens de bier-steigerborrel met fingerfood.

Racen op zaterdag

De zaterdag begon met een klein windje die zijn weg nog moest vinden qua kracht en richting. Uiteindelijk kon na wat zoeken en beoordelen een baan worden uitgelegd.

De windkracht varieerde deze dag tussen de 8 en 12 Kts met een eveneens variërende richting tussen NO, O en ZO. Dit maakte het voor de teams niet gemakkelijker, maar wel uitdagend en interessant. In de loop van de dag werden meerdere starts gemaakt. Qua verloop van de race kwam er van alles voorbij.

Individuele en algemene terugroep, afbreken van de race, uitstel om de wedstrijdbaan iets te verleggen of zelfs in zijn geheel te verplaatsen of om te wachten op meer drukopbouw van wind etcetera. Uiteindelijk werden er voldoende races gevaren die iedereen dezelfde faire kansen bood qua baan en ligging t.o.v. de wind. Het Kampioenschap was daarom wat betreft de hoeveelheid vereiste races veiliggesteld.

Gezellig diner

De lange racedag werd afgesloten met een gezamenlijk diner in het clubgebouw van Maas en Roer in een rustige maar prachtige sfeer.

Zondag zonder wind

Op zondag was het weer zoals verwacht. Eerst frisjes met nul wind, daarna bij oplopende temperatuur een klein beetje wind uit zeer uiteenlopende richtingen. Er was geen enkele basis om een gedegen baan uit te kunnen leggen. Er werd dan ook gekozen voor Uitstel op de wal.

Regelmatig werd de meteo info bekeken. Ook gezien het tijdstip voor de laatste start werd uiteindelijk besloten: no "more" races today. De OW vlag werd boven de A vlag gehesen.

Onder een mooi zonnetje met af en toe een verfrissende wind uit uiteenlopende richting werd begonnen met het aftuigen, masten eraf, uitkranen, schoonmaken en inpakken. Daarna was er voor iedereen soep en de bekendmaking van de einduitslag.

Uitslag van het ONK

Op een zonovergoten terras vol blijde gezichten en gelukkige smiles vond de kampioenshuldiging plaats. Het team van Maas en Roer bestaande uit Hans Peulen, René Heynen en Patrick Vrancken was eerste geworden met 14 punten. Iedereen had op op eigen wijze genoten van deze prachtige wedstrijdzeildagen. Chapeau ook voor geweldige organisatie en uitvoering daarvan.                                                                                               

Op naar het ONK H-boot 2022 bij Maas en Roer.

Tot volgend jaar.

Namens Team Peulen (NED 90)

John Thomassen

Foto’s: Johan Verhaegh – www. beutje.nl