Terugkerende rubriek, bronvermelding: Zeilen

Tips uit de praktijk

Een zeilboot is meer dan alleen maar een vervoersmiddel dat je van A naar B brengt. Het is ook een tijdelijk huis, een mini werkplaats en een tijdelijke microkosmos. Even bestaat de wereld uit de boot, de bemanning en jezelf. Kleine verbeteringen en handigheidjes – hier vervat in handige tips&tops – leveren meer gemak of zeilplezier.

MULTIFUNCTIONEEL KUIPPLANKJE

Waar laat je volle drinkglazen of kopjes zodat ze niet omvallen onder helling? Voor ons Waarschip 570 hebben we een plankje met gaten gemaakt waarin je niet alleen drinkglazen kunt neerzetten, maar dat je ook kunt vervoeren. Twee latjes aan de onderkant zorgen ervoor dat je het plankje tussen de kuipbanken kunt plaatsen en dat het onder helling niet wegglijdt. Door een voldoende dikke plank te kiezen of te verstevigen met een lat, kun je die ook als bankje in de kajuitingang of met de stootwillen als wrijfhout gebruiken.

LOSGOOIEN GELEIDELIJNTJE IN BOX

Handige ideeën ontstaan wanneer je alleen een box moet uitvaren met stevige zijwind. Om de lus van het lijntje tussen het geleidetouw van de box en de kikker op het voordek vanuit de kuip te kunnen losgooien, zet je de lus van een hulplijn over de hoorn van de kikker voordat je het geleidelijntje erop zet. Een ruk aan de hulplijn is genoeg. 

WEGNEEMBARE TREDE

Een diepe kuip vergroot het gevoel van veiligheid; als zeiler voel je je beschermd tegen de elementen. _Maar wanneer je snel via de bank op het dek of in de kajuit wilt stappen, moet je een grote stap nemen. Vandaar dat ik op onze Ranse in de kuip een trede wilde plaatsen. Wanneer je echter in de kuip aan tafel zit, mag deze trede de voetenruimte niet verkleinen en dus moet hij demonteerbaar zijn. Daarvoor heb ik twee steunlatten gezaagd die aan de zijkanten van de kajuitbanken zijn bevestigd. Op deze latten kan ik twee planken leggen die de trede vormen. Tussen de kajuitingang en de twee steunlatten heb ik ruimte overgelaten, zodat ik de twee planken die de trede vormen, samen precies rechtop kan opbergen. 

In de volgende Spant-uitgave volgen weer drie tips & tops. Bron: Zeilen 01/2019